“Maistuisiko Mummon kahvi?”, kyselivät Pihtiputaan virallinen mummo Aune Turunen  ja kunnanjohtaja Ari Kinnunen ohikulkevilta kansanedustajilta eduskunnan aulassa. Kysymys synnytti monta hyvää keskustelua ja paljon hyvää mieltä. Jotkut saivat kotiinviemisiksi paketin Mummon nimikkokahvia, isosta kuparipannusta.

Mummon vierailu eduskuntaan osui keskelle kiireistä budjetin valmistelua marraskuussa, mutta silti Mummon kanssa aamukahveille osallistui runsas edustus keskisuomalaisia kansanedustajia. Paikalla olivat Lauri Ihalainen (sdp), Aila Paloniemi (kesk.), Petri Honkonen (kesk.), Mauri Pekkarinen (kesk.), Toimi Kankaanniemi (PS) ja putaalaiset juuret omaava Kai Turunen (Sin.).  Paikalla oli myös entisiä putaalaisia vaikuttajia, Heikki ja Artti Aurasmaa.

Kuntien pitää kiteyttää omat vahvuutensa

Keskustelua käytiin niin Mummo-brändistä, kuntien asemasta, soten huolenaiheista kuin keinoista kasvattaa Pihtiputaan asukaslukua.

–  Kuntien rooli muuttuu, ja siksi on tärkeää, että jokainen kunta erikoistuu ja rakentaa tulevaisuutta omille vahvuuksilleen.  Niiden vahvuuksien löytäminen ja kiteyttäminen on parhaimmillaan kuntalaisten yhteinen tehtävä, kiitteli Pekkarinen brändityötä

– Juurevuus ja kotoisuus ovat tärkeitä arvoja, ja nämä ovat tärkeitä kriteerejä myös paluumuuttajille ja kesäasukkaille, muistutti Honkonen.

Keskusteluissa nousi esiin etätyön tuomat mahdollisuudet. Yhä useampi tekee etätöitä pitkiäkin aikoja kesämökiltä käsin, ja nämä osa-aikaiset putaalaiset kannattaa paremmin ottaa huomioon kunnan palvelujen kehittämisessä.

Mummobrändille nostetta

Mummon brändityö sai vahvaa tukea kansanedustajilta.

Pihtiputaan Mummo on hyvä tavaramerkki, positiivinen asia, jota kannattaa kehittää, sanoi Ihalainen, ja nosti esiin yksinäisyyden haasteet.

Pienillä asioilla ja välittämisellä voi vaikuttaa paljon. Pelkästään se, että kylällä kaikilta kysytään, mitä sinulle kuuluu, saa ihmisen kokemaan itsensä osaksi yhteisöä.  Tälläisen kulttuurin ja toimintatavan edistäminen on tärkeää.  Hyvät käytännöt kannattaa tuotteistaa.

Eduskuntaan Mummon kutsunut Aila Paloniemi muistutti, että Mummo-brändi voi olla edelläkävijä toivon lähettiläänä, muistutuksena, ettei yksin tarvitse selvitä, vaan apua kannattaa ottaa rohkeasti vastaan.

“Eduskunnan parhaita puheita”

Aamukahville osallistuneita kosketti erityisesti Pihtiputaan Mummon eli Aune Turusen pitämä puhe, joka myös kostutti silmäkulmia. Mutta puheessa kipinöi myös huumori. Turunen muistutti, että Mummojen rooli Pihtiputaan väkiluvun kasvattamiseksi on osoittautunut haastavaksi, joten siihen täytyy löytää muita keinoja.

–  Punnittu ja lämmin, arvoista lähtevä puhe, jossa oli tervettä ylpeyttä, kiitteli tilaisuutta isännöinyt Ihalainen.

–  Parhaita puheita mitä tässä talossa on pidetty, kehui Turunen.

–  Mummon puhe huokui arvojohtajuutta, suorastaan presidentillisyyttä, jatkoi kunnanjohtaja Kinnunen. (UL)