Hallitseva
mummo

Sanna Kananen on kymmenes Pihtiputaan Mummo. Kaikki mummot ovat vieneet tärkeitä viestejään aktiivisesti niin valtakunnan päättäjien kuin presidenttienkin tietoon.

Pihtiputaan Mummo Sanna Kananen

Sanna Kananen kruunattiin kukkaseppeleellä kymmenenneksi Pihtiputaan Mummoksi heinäkuussa 2021.

Hänestä Pihtipudas saa seuraaviksi kolmeksi vuodeksi laulavan, leipovan ja hyväntuulisen mummon. Sannan sydäntä lähellä on heikompien puolesta puhuminen ja ihmisten tasapuolisen kohtelun puolustaminen. Työkseen hän leipoo suoramyyntiin niin pullia, piirakoita ja kakkuja kuin leipiäkin.

”Omat mummoesikuvani ovat äitini äiti Anna-mummo ja isän äiti Lyyti-mummo. Annassa arvostin sitä, miten pienistä asioista hän sai iloa elämään. Häneltä perin musikaalisuutta ja rakkautta teatteriin. Lyyti taas oli rauhallinen käsityöihminen, jonka sitkeyttä olen aina ihaillut”, Sanna muistelee.

Inhimillisyyttä vanhusten arkeen

Sannan äiti asuu Pihtiputaalla Metsäkoto-asumispalveluyksikössä, ja tytär käy ulkoiluttamassa äitiään päivittäin.

”Juuri nyt haluan puhua sen puolesta, että kaikki vanhukset ansaitsevat jokapäiväisen virkistyksensä – onpa se ulkoilua tai vaikka laulamista. Elintärkeä inhimillinen tekijä pitäisi saada osaksi jokaisen arkea, jotta hoitaminen ei olisi vain kellon kanssa kulkemista ja lääkkeiden jakamista. Myös monen kotona asuvan yksinäisen vanhuksen tilanne on riipaiseva”, Sanna toteaa.

Uusi Pihtiputaan Mummo levittää ympärilleen iloa myös laulamalla ja laulattamalla muita. Kesken haastattelunkin hän luikauttaa Tango pelargonian alkutahdit ”Vanha pelargonia on mummon akkunalla” ja nimeää sen yhdeksi suosikkikappaleekseen.

Pidetään huolta toisistamme

Sannan arkeen kuuluvat kaksi aikuista lasta ja kahdeksanvuotias lapsenlapsi Aada.

”Olen Aadalle laulava ja rauhoittava sylimummo, jonka viereen on hyvä köntsähtää ja jonka kanssa voi
tehdä vaikka metsäretkiä.”

Samaan aikaan hän on kaikkien pihtiputaalaisten nimikkomummo, jolle tärkeintä tehtävässä on yhteenkuuluvuuden tunteen luominen.

”Jos osaamme pitää luontevasti huolta toisistamme, niin maailma on vähän parempi paikka kaikille.”

Kahvipannu viestikapulana

Sanna sai Mummon tunnuksen, ison kuparisen kahvipannun, edeltäjältään Helka Lohtanderilta.

Helka vinkkasi Sannalle heti uuden kauden alussa, että Pihtiputaan Mummon on hyvä huolehtia omastakin jaksamisestaan.

”Mummo on välillä melkoisessa pyörityksessä, kun hänen halutaan näkyvän niin monissa eri tilaisuuksissa. Kaikkea mummokaan ei kuitenkaan pysty hoitamaan”, Helka toteaa.

Hän nimeää oman mummokautensa tähtihetkiksi ihmisten kohtaamiset.

”Sain tavata tuttuja ja tuntemattomia, nuoria ja vanhoja. Kaikki tapaamiset ovat tallessa muistoissani ja nousevat kolmevuotisen mummojaksoni huippuhetkiksi.”

Edellisten mummojen tähtihetkiä

Helkan edeltäjän Aune Turusen huippuhetkiä mummona oli muun muassa puheenpito Helsingin Senaatintorilla. Oma tapauksensa oli vierailu eduskunnassa, jossa Pihtiputaan Mummon puhetaidot todettiin paremmiksi kuin poliitikkojen. Mummot eivät perinteisesti ole jääneet huomaamatta valtion päättäjiltä.

Koko mummoinstituution huippuhetkiin kuuluvat tilaisuudet, joissa mummoista kaksi keskusteli tasavallan presidentin kanssa. Pihtiputaan Mummo Kirsti Pulkkinen toi presidentti Tarja Haloselle terveiset kotirintamanaisilta ja muistutti heidän työnsä tärkeydestä sotien aikana, kun Halonen vieraili Pihtiputaalla keväällä 2002.

Kaija Aikioniemi puolestaan kohtasi presidentti Sauli Niinistön Keihäskarnevaaleilla 2013 ja keskusteli rennon hetken tämän kanssa.

Aikaisemmat Pihtiputaan Mummot yhteiskuvassa.  Kuvassa oikealta Helka Lohtander, Virpi Paananen, Kyllikki Varha, Kaija Aikioniemi, Kirsti Pulkkinen ja Aune Turunen.

Pihtiputaan Mummo

c/o HUBteekki
Keskustie 14
44800 Pihtipudas